De routebeschrijving van de Belgische organisatie geeft aan:
“Het competitioncentre ligt tussen Hotton en La Roche. In Rendeux, ter hoogte van het kasteel sla je linksaf bij de houten frituur. Na een kuitenbijter van 16% kom je in Beffe [B], na 500 meter links af “Sur les Tailles”. Vermoedelijk denkend dat Christus hier nog niet geweest is, volg je deze weg met barsten en gaten tot aan het competitioncentre.”
Deze weg reden we elke dag minstens 4 keer vanaf ons overnachtingadres om een van de mooiste plekjes van de Ardennen te bereiken. Tijdens het Hemelvaartweekend werden hier de Nationale Kampioenschappen Ballonvaren van België en Nederland gehouden met 5 Belgische en 8 Nederlandse teams. Na een kwakkelde Hemelvaart donderdag, zette het hogedrukgebied door. Het werd prachtig ballonweer! In 5 vaarten met 14 tasks konden de piloten en hun crew de strijd aangaan. De fly-in en fly-on, hesitation waltz en maximum distance in time, pilot declared goal en judge declared goal hielden de piloten en de crewleden deze dagen bezig.
De marker kon soms door de piloot op het doel gelegd worden (score 6 cm!!), in een andere situatie werd er van 2000 ft gegooid. Een leuke opdracht voor crew en observers om dan de marker terug te vinden in deze bosrijke omgeving. Dit gaf soms wat stress in de communicatie tussen piloot en crew. Het verloop van de wedstrijden kende verrassende resultaten: andere namen stonden bovenaan de scoringslijst zodat de gevestigde orde er alles aan moest doen om bij te komen. Behalve het Nederland Kampioenschap stond ook de Nationale Selectie Ballonvaren voor uitzending naar internationale wedstrijden op het spel. Drie dagen zo met elkaar optrekken schept een onderlinge band tussen de piloten, crewleden observers en officials wat zich uitte in een feestelijke afsluitingsceremonie gevolgd door een BBQ.
Een verrassende Belgische en Nederlandse Kampioen kon er gehuldigd worden, beide voor de eerste keer in hun wedstrijdcarrière, namelijk Luc Herdewijn (B) en Jan Oudenampsen (NL). Bijzonder was ook dat beiden dit gepresteerd hebben op de klassieke wijze, dus met een ‘gewone’ ballon en kaarten in deze tijd van de wedstrijdballon (racer) en laptops in de mand. Wellicht een aanzet voor andere ballonpiloten om zich eens te meten met de Nederlandse top-wedstrijdvaarders tijdens de eendaags wedstrijden?
Chris Hartendorp